ISPARTA TALEBELERİNDEN, NURİ BENLİ

 

Risale-i Nur külliyatında, “Nuri Benli ve Küreli Saatçi Nuri, Nur hizmetinde mümtazdırlar. Demek tenkit edemiyorlar, cüz’i bahanelere mecbur oluyorlar” şeklinde Üstad Bediüzzaman Hazretlerinin iltifatına mazhar olan Nuri Benli 1889 yılında Isparta’da doğmuştur.

Nuri Benli, Isparta’da Saray Otelinin sahibidir. O yıllarda Üstad Bediüzzaman Hazretlerine ziyaret için gelenlerin Isparta’da uğradıkları ilk adres Saray Oteli ve ilk görüştükleri kişi de otelin sahibi Nuri Benli’dir. Isparta’ya Üstad Hazretlerini ziyarete gelenler hatıralarına, “Isparta’ya vardım, Saray Oteline gittim, Nuri Benli ile görüştüm. Üstad’a haber saldı” diye başlar.

Çanakkale gazisi olup bir kolu çolak olduğu için “Çolak Nuri” olarak da anılan Nuri Benli, 1943 Denizli Hapsinde Üstad Bediüzzaman Said Nursi ile birlikte hapis yatmıştır.

Risale-i Nur’un bazı mektuplarında Nuri Benli:

“İhtiyarsız teessürat beni çok eziyordu. Birden Cenab-ı Erhamürrahimin, kemal-i merhametinden, o teessürat-ı manevi yaralarıma tam bir merhem olarak, çok fedakar Nuri Benli’yi ve Kastamonu kahramanı Sadık Beyi ve İnebolu kahramanlarından İsmail’i tam bir merhem ve ilaç olarak ikinci gün gönderdi.”

***

“Risale-i Nur tesmiyesinin dokuz sebepleri içinde yalnız birisine ilişmişler. ‘Nur isimli, has şakirtlerinden göremiyoruz’ demişler. Haşiyede cevap verildiği gibi, şimdi de Nuri Benli ve Küreli Saatçi Nuri, Nur hizmetinde mümtazdırlar. Demek tenkit edemiyorlar, cüz’î bahanelere mecbur oluyorlar.”

16 Ağustos 1963 tarihinde Isparta’da vefat eden Nuri Benli’ye, Allah’tan rahmet diliyoruz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir