HAZİNE KAPISINI AÇAN ANAHTAR : RE’FET BARUTÇU

1886 ylında İstanbul Beykoz’da doğdu. Askeri okulda okuyup subay olarak hayata atıldı. Yüzbaşı rütbesinde iken ordudan emekli oldu. Uzun yıllar sonra İstanbul’a dönünce Beşiktaş Vişnezade Camiinde imamlık yaptı. Hayatını iman ve Kur’an hizmetine adayan Refet Ağabey, Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin has dualarına mazhar oldu.

Üstad ona yakınlığını mektuplarını aldığı zaman, ‘’ Rahatsızlıklarıma, hastalığıma şifa oldu’’ cümleleriyle ifade etmekte. Refet Ağabey 1921 yılında Abdurrahman Nursi tarafından kaleme alınan Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin hayatını anlatan bir kitabı alıp okumasıyla tanıştı. Daha sonra namaz kıldığı Beyazıd Camiinde,okunan Kur’an’ı huşu içinde dinleyen Bediüzzaman Hazretlerini gördü.

1930 yılında Isparta’da eniştesinin yanında iken bir gün Bediüzzaman Said Nursi’nin Barla’da bulunduğunu öğrenir. Bunun üzerine ziyaretine gitmeye karar verir. Ziyaretin sakıncalı olacağı kendisine söylenmesine rağmen kararından vazgeçmez ve Barla’da Üstad Hazretleriyle görüşür. Ziyaretten bir yıl sonra gönderdiği mektubunda Üstad’ı Beyazıd Camiinde uzaktan gördüğünü yazan Refet Ağabeye Üstad :

‘’ Kardaşım ben sizi o zaman talebeliğe kabul etmiştim.’’ Diye cevaplamıştır.

Nurlara büyük bir sadakatle bağlanan Refet Barutçu, bunu sık sık mektuplarında dile getirir. Bediüzzaman Hazretlerinin ‘’ Nur kumandanı’’, ‘’ Kur’an aşığı ‘’ hitaplarına mazhar olan Refet Ağabey Üstad’ı Barla’da birçok kez ziyaret eder. Ve nurların neşrinde katiplik şerefine de ulaşır.

Refet Barutçu’nun en önemli özelliği soru sormaktı. Sorularla dolu mektuplarına Üstad Hazretlerinin verdiği cevaplar Barla Lahikaları başta olmak üzere Mektubat, ve Lemalar da önemli yer tutar.

Adeta hazinenin kapısını açan anahtar vazifesini gören Refet Ağabey’in sorduğu sorular neticesinde çok önemli cevapları görmekteyiz.

‘’ Senin alimane suallerin Risale-i Nur’un Mektubat kısmında çok ehemmiyetli hakikatlerin anahtarları olmasından senin suallerine karşı lakayt kalamıyorum.’’ ( Şualar 13 Şua)

‘’ Refet Kardeş sende çok sefalar geldin ve Risale-i Nur yazısıyla meşguliyetin beni cidden sevindirdi. Hulusi, Sabri gibi senin de suallerin Risale-i Nur’da ehemmiyetli neticeleri ve tatlı meyveleri var. ‘’( Emirdağ Lah. 79 Mektup)

Bediüzzaman Hazretleri, Refet Ağabeyin evlenmesi üzerine kendisini tebrik eder ve hem kendisine hem de eşine dua eder, yeni hayatında da hizmetinin devamı dileğinde bulunur. ( Barla Lah.syf.173 )

Bir kız çocuğu olan Refet Ağabeye yine bir mektup yazan Üstad Hazretleri :

‘’ Bu zamanda anne-babalar için kız evladının daha hayırlı olabileceğine’’ işaret ederek kızının adının ‘’ Rengigül ismi yerine Zeyneb olsa daha münasiptir.’’ Der ( Barla Lah. 268 mektup)

Refet Ağabey Bediüzzaman Hazretleriyle beraber 1935 Eskişehir, 1943 Denizli ve 1948 Afyon hapislerinde beraber bulunup birçok sıkıntıyı beraber yaşamıştır.

Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerine sorduğu ilmi suallerle tanınmış Refet Ağabey birçok insana Kur’an öğretip risale verip nurlara kazandırmıştır. Refet Barutçu Ağabey 2 Şubat 1975 yılında Ankara’da Hakk’ın rahmetine kavuşmuştur. Kabri Karşıyaka mezarlığındadır.

31 EKİM 2015/
ET

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir