RAMAZAN VE İTİKAF İBADETİ

Ramazan ne demektir? Ramazan Ayı diğer aylardan niye farklı, itikaf nasıl yapılır?

Ramazan, kelime manası olarak “yanmak” demektir. “Ramaz” kelimesi güneşin sıcaklığının şiddetinden gayet kızmasıdır ki böyle pek kızgın yere “ramda” denir. “Ramazan” “ramda” mastarından “yanmak” manasına gelir. Yani kızgın yerde yalın ayak yürümekle yanmak demektir.

Bu aya “Ramazan” denmesinin bir sebebi; bu ayın günahları yakmasıdır. Bu ayda açlık, susuzluk hararetinden ıstırap çekilir. Veyahut oruç hararetinden günahlar yakılır.(Elmalılı Hamdi Yazır)

Ramazan, yine kelime manası olarak “yağmur” demektir. Yaz sonunda güz mevsiminin başlangıcında yağıp yeryüzünü tozdan temizleyen yağmur manasına gelen “Ramadiyu” masdarından gelir. Bu yağmur yeryüzünü yıkadığı gibi şehr-i Ramazan da ehl-i imanı günahlardan yıkayıp kalplerini temizlediği için bu isim ile isimlendirilmiştir. (Elmalılı Hamdi Yazır)

Enes Bin Malik; Resulullah Efendimiz (ASV)ın şöyle buyurduğunu anlatmıştır:
“Sadece ‘Ramazan’ demeyiniz. Allah-ü Teala nasıl şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) buyurmuş ise.. siz de öyle deyiniz.”

Ramazan Ayı’nı diğer aylardan farklı kılan ise, Kur’an-ı Kerim’in bu ayda nazil olmasıdır. Kur’an nazil olduğu Ramazan Ayı’nı Onbir Ay’a Sultan yspmıştır. Kur’an’ın indiği gece Kadir Gecesi ise, bin aydan hayırlı kılınmıştır.

İtikaf, bir yerde bekleme, durma ve kendini orada hapsetme manasına bir kelimedir. Fıkıh terimi olarak da bir müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre durması anlamındadır.

İtikâf, Kur’an ve sünnetle sabittir. Kur’an’da Ramazan ayının gecelerinden söz edilirken; ” Camilerde itikâfta iken de hanımlarınıza yaklaşmayın”(Bakara Suresi,187 ayeti) buyurulur. Hz. Peygamber Efendimiz (ASV)ın özellikle Ramazan içinde ve Ramazanın son on gününde itikâf yaptığını bildiren çeşitli hadis-i şerifler vardır.

Ebu Hanife’ye göre içinde beş vakit namaz kılman her mescidde itikâfta bulunmak caizdir. Ebu Hanife ve İmam Mâlik’e göre itikâfın nâfile olarak en azı bir gündür. Ebû Yusuf en az süreyi, bir günün yarıdan çoğu olarak belirlerken İmam Muhammed itikâf için bir saati de yeterli bulur.İtikâfa, “Yâ rabbi! Senin rızan için,itikâf ibadetini eda etmeye niyet ettim” diyerek camiye, mescide veya herkesin girip namaz kılabileceği bir yere girer ve itikaf ibadetini yerine getirir. İtikâfa özellikle ramazan ayının son on gününde girilmesi Kadir gecesini de ihya etme fırsatı vereceği için ayrı bir önem taşır. Mesciddeki itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar evde mescit edindikleri bir yerde itikâfta bulunabilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir